Terug naar overzicht

Valpreventie

Week van de valpreventie

De eerste week van oktober (1 t/m 7 oktober 2018) staat weer in het teken van de Valpreventieweek: Hup, in de Benen! In deze week vraagt VeiligheidNL samen met partners extra aandacht voor valpreventie en vitaal ouder worden.

De technologische vooruitgang heeft geleid tot veel innovaties die ouderen ondersteunen bij activiteiten die cruciaal zijn voor langer thuis wonen, zoals fysieke activiteit, cognitieve training, zelfzorg, contact met familie en het onderhouden van een sociaal netwerk. Ook binnen valpreventie worden technologieën steeds vaker ingezet, zowel bij het screenen op valrisico als bij valpreventie interventies, in de klinische setting en in de thuissituatie. Er leven veel vragen zoals:

# Welke technologieën zijn er nu eigenlijk?
# Hoe toepasbaar zijn ze in het dagelijkse leven?
# En heel belangrijk: sluiten ze aan bij de doelgroep?
# Hoe kunnen technologieën bijdragen aan het motiveren van ouderen om aan valpreventie te doen en dit ook vol te houden?

Themabijeenkomst
Tijdens de themabijeenkomst van dinsdag 2 oktober jl. kregen (zorg)professionals informatie over technologische ondersteuning binnen valpreventie. Er werd verteld over welke soorten technologieën er zijn, hoe deze ingezet (kunnen) worden en hoe toepasbaar deze zijn. Ook kon kennis gemaakt worden met de innovaties op de ‘valpreventie innovatiemarkt’ en samen met medeprofessionals en aanbieders ging men in gesprek over de toepassingsmogelijkheden op dit moment

Winnaar
Fitavie is aan het einde van deze dag uitgeroepen door de professionals als de meest praktische en toepasbare innovatie ten aanzien van valpreventie. Een prijs waar we erg trots op zijn, want ook voor valpreventie is Fitavie te gebruiken.