Terug naar overzicht

Bewegen voor ouderen belangrijker dan gezond gewicht

Ouderen met overgewicht hebben meer baat bij beweging dan bij afvallen. Voldoende lichamelijke inspanning kan het risico op hart- en vaatziekten verkleinen. Dit blijkt uit het Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO) onder meer dan 5.000 ouderen van gemiddeld 70 jaar, die gedurende 15 jaar zijn gevolgd.

4 uur beweging per dag

Tijdens het bevolkingsonderzoek kregen 16% van de deelnemers last van hart- en vaatziekten. Het risico hierop bleek geen significant verband te houden met het lichaamsgewicht, maar wel met de mate van lichamelijke inspanning. Alle vormen van beweging zijn hierbij meegeteld, ook fietsen, wandelen, huishoudelijke activiteiten en tuinieren. Deelnemers met weinig beweging (gemiddeld 2 uur per dag) hadden een 22% hoger risico op hart- en vaatziekten dan deelnemers met veel beweging (gemiddeld 4 uur per dag). Epidemioloog Chantal Koolhaas van het Erasmus MC: ‘Bij mensen met overgewicht zien we dat het risico op een hartaanval of beroerte verdwijnt, zodra ze ongeveer 4 uur per dag aan lichaamsbeweging doen. Van de te zware ouderen die ongeveer 2 uur per dag bewogen, werd 1 op de 3 ziek.’

Alleen bij ouderen aangetoond

De onderzoekers benadrukken dat deze conclusies niet zonder meer van toepassing zijn op andere leeftijdsgroepen. Het onderzoek is gepubliceerd in European Journal of Preventive Cardiology.