Terug naar overzicht

Bewegen met spierversterkende oefeningen

Het is belangrijk om elke dag te bewegen. De nieuwe beweegrichtlijnen zeggen dat je minimaal 150 minuten per week matig intensief moet bewegen, maar meer is beter. Matig intensief wil zeggen dat je merkt dat je ademhaling sneller wordt, en je hartslag omhoog gaat.

In de richtlijnen staat ook dat je minimaal twee maal per week spierversterkende oefeningen moet doen. Soms wordt dit ook wel krachttraining genoemd. Dit betekent niet dat je dan naar de sportschool moet gaan. Veel oefeningen kun je ook thuis doen.

Denk bij de oefeningen aan opstaan uit de stoel, knie strekken terwijl je zit en traplopen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de oefeningen van Fitavie. Twee tot drie keer per week drie maal tien herhalingen per oefening is voldoende om sterker te worden. Het is daarbij wel de bedoeling dat de oefeningen zwaar genoeg zijn, dat wil zeggen dat je de spieren wel gaat voelen bij deze herhalingen. Dat is nodig om sterker te worden.

Weet je niet wat voor jou mogelijk is? Gebruik dan het automatische programma van Fitavie. Deze maakt een op maat programma voor jou en jij bepaalt zelf of het voldoende is of niet.

Gezonde voeding met voldoende eiwitten

Je spieren hebben voor al dit werk ook bouwstoffen nodig. Snelle afbraak van spieren kun je voorkomen door voldoende beweging te combineren met het eten van voldoende eiwitrijke voedingsmiddelen. Eiwit zit vooral in vlees, vis, ei, peulvruchten, noten, melk(producten), zoals melk, yoghurt en kaas en graanproducten zoals brood. De meeste ouderen krijgen voldoende eiwitten binnen. Maar soms is het nodig om extra op te letten of je wel voldoende eiwitrijke producten eet.

De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is de basis voor gezond eten. De aanbevolen hoeveelheden in de Schijf van Vijf leveren voldoende voedingsstoffen, zoals eiwit, vet, koolhydraten, vitamines en mineralen. Kijk bij de Schijf van Vijf voor jou hoeveel jij kunt eten.