Terug naar overzicht

Beweging is de motor voor het brein

Bewegen is goed voor het brein.
Actief zijn houdt niet alleen ons lichaam fit, maar houdt ook onze hersenen in goede conditie. Beweging leidt tot mentale activiteit en betere mentale prestaties. Een half uur beweging per dag heeft al vele voordelen voor de hersenen. Beweging is de motor voor het brein

De mate van beweging, bepaalt de manier waarop je ouder word. Lichaamsbeweging houdt niet alleen ons lichaam, maar ook ons brein in goede conditie. We bewegen echter steeds minder, terwijl beweging het brein beschermt en jong houdt, ook op hoge(re) leeftijd. De mate van beweging, bepaalt de manier waarop je ouder word. Bewegen met als motief slank zijn, prima. Maar bewegen met als motief de conditie van het brein optimaal houden, nog beter!
Bent u niet zo actief (geweest)? Het is nooit te laat om te gaan bewegen.

Bewegen, niet alleen voor conditie. Ook voor cognitie
Beweging houdt de mentale activiteit scherp, de cognitie. Cognitie bevat de processen van leren, waarnemen, herinneren, denken, interpreteren, geloven en probleem-oplossend vermogen. Wetenschappers hebben allang ontdekt dat lichamelijke beweging de kans op geestelijke achteruitgang, dementie of de ziekte van Alzheimer bij oudere mensen met 30 tot 40 procent verkleint. Een gezonde, dagelijkse portie beweging zorgt ervoor dat men een verminderde kans heeft op de ontwikkeling van geestelijke gezondheidsproblemen.

Voldoende beweging vermindert het risico op dementie en Alzheimer
Doordat de conditie van de kleine bloedvaten in de hersenen optimaal blijft door voldoende actief te zijn, vermindert beweging het risico van dementie en de ziekte van Alzheimer aanzienlijk, namelijk met maar liefst 40%. Andere oorzaken van dementie, zijn een hoge bloeddruk en diabetes type 2, en beweging beschermt ook tegen een hoge bloeddruk en diabetes type 2. 60-70% van de dementerende mensen heeft de ziekte van Alzheimer. Deze ziekte is een aandoening waarbij de cellen in bepaalde delen van de hersenen niet meer functioneren.

Wat doet beweging nu precies in de hersenen?
Lichaamsbeweging en cognitieve inspanning spreken dezelfde circuits aan in het brein, dezelfde neurale systemen. Verbindingen tussen hersengebieden waarvan altijd gedacht werd dat ze bedoeld waren voor geheugenprocessen, blijken ook belangrijk te zijn voor motorische processen. Dit zijn geen nieuwe inzichten, maar wetenschappers krijgen hier steeds meer inzicht en bevestiging in. Hoogleraar psychiatrie in Harvard John Ratey schrijft zelfs in zijn boek: ‘Fit! Spieren kweken, calorieën verbranden, hart en longen versterken: het zijn eigenlijk maar bijverschijnselen’ dat het brein te beïnvloeden is door te bewegen.

Het is nooit te laat om te bewegen
Ook wie altijd min of meer passief is geweest, verbetert zijn conditie, mentale activiteit, cognitie en geestelijk welzijn door te gaan bewegen en vermindert het risico op dementie. Mocht er al sprake zijn van dementie, dan is beweging evengoed heilzaam. Ouderen in een verpleeg- of verzorgingstehuis zijn er niet best aan toe, omdat alles gericht is op passiviteit. De oudere demente mens wordt passief gehouden en liggen zelfs meer dan 17 uur per dag in bed. In een verpleeg- of verzorgingstehuis gaat men snel achteruit en er is geen weg meer terug. Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de VU Amsterdam, en hoogleraar bewegingswetenschappen in Groningen hamert er al jaren op dat dit systeem moet veranderen. Hij pleit ervoor dat dementiepatiënten gaan bewegen, uit de rolstoel geholpen worden en ook een verrijkte omgeving nodig hebben (buitenlucht, bos, daglicht, beweging), omdat dit is wat het brein nodig heeft in welke levensfase men ook zit.

van: http://mens en gezondheid